• VZW Opdorp Het Middelpunt - Dries 40, 9255 Opdorp
  info@hetmiddelpunt.eu

 • Tweejaarlijkse tentoonstelling Opdorp

  Om de twee jaar wordt het prachtige Driesplein in Opdorp omgetoverd in een open lucht beeldententoonstelling. Onder de prachtige lindebomen en tussen meer dan 100.000 narcissen, worden gedurende een periode van 4 tot 5 weken prachtige kunstwerken opgesteld. Aangezien de eerste editie van “Beelden tussen bloemen” heeft plaatsgevonden in 2001, houdt dit in dat we in 2019 aan de tiende tentoonstelling toe zijn. We rekenen dan ook op een top editie en verwachten opnieuw een massa bezoekers.

   

  Beeldententoonstelling 2019 Inschrijven

  Prijswinnaars vorige edities

  Editie 2017 :

  Prijs van de Dries : Kornul (Corneillie Geert) uit Roeselare (vleermuizen in een boom) 
  Prijs Vrij Land : Rita Craeynest uit Sint-Denijs (bronzen kinderen)
  Prijs van de Mol : Mag Vermeiren uit Vinkt-Deinze (bronzen figuren) 
  Prijs van de Gemeente : Wilfried Jacops uit Lebbeke (handen) 
  Prijs van het Middelpunt : Jean Pierre Grumeau uit Bornem ( profielen gezichten hangend in bomen) 

  Prijswinnaars vorige edities

  de organisator : VZW Opdorp het Middelpunt

  De naam van onze vzw "Opdorp het Middelpunt" verwijst naar de naam van ons dorp en naar het feit dat het geografisch middelpunt van Vlaanderen ook in Opdorp te vinden is. Dat bleek namelijk toen professor Van Der Waeteren van de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit van Leuven aan zijn studenten de opdracht gaf om het geografisch middelpunt van Vlaanderen te bepalen. De berekeningen kwamen uit bij het uiterste hoekje van Oost-Vlaanderen, op het grondgebied van Opdorp, grenzend aan de provincies Vlaams Brabant en Antwerpen.

  Opdorp het Middelpunt

  Dries Opdorp
  Opdorp vrijheerlijkheid

  Opdorp, de vrijheerlijkheid

  Wist u dat het geografische Middelpunt van Vlaanderen ook over een eigen vlag beschikt? Het “dorp van Oppa” of Opdorp, vrijgebied of vrije heerlijkheid met hoge rechtsmacht, afhankelijk van het land van Bornem, heeft immers een lange en rijke geschiedenis. Deze geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw. Opdorp behoorde toe aan de kasteelheren van Gent. Na hen ging het over aan de Graven van Vlaanderen en in 1258 gaf Gwijde van Dampierre de leen aan Willem van Grimbergen van Assche, als dank voor bewezen diensten.

  de geschiedenis van Opdorp